Moro med ord og uttrykk!

Heksekost

Heksekost

Slike tette greinvasar er vel i dag mest kjent som heksekost. Men det finst ein stor rikdom på nemningar for dette naturfenomenet, eg har funne over 90 i norske målføre.
Spesielt på bjørk kan ein sjå denne ukontrollerte voksteren. Her skuldast dei ein snyltesopp. Det blir danna mengdevis av stutte sidegreiner som viklar seg inn i kvarandre. Også på older kan dei bli ganske store. Noko liknande kan forekomma på furu og gran, men da er årsaka indre vekstforstyrringar.

Nemningane viser at folk har sett dette i samband med overnaturlege vesen. Heksekost har parallellar i tysk Hexenbesen og engelsk witches broom. Norske variantar er f.eks. heksekvist, hekseris og heksesopling.
Troll er også rikt representert, med nemningar som trollkjerringris, trollkjerringkost, trollkjerringknute, trollkvist, trollvase m fl.
Fleire andre av vetta i folketrua har vorte knytt til heksekosten: Gyger i f eks gygrekost og gygrasop, hulder i huldrekost, huldresolv, huldrelime m fl, og tuss i nemningar som tussekost, tussekvist og tussereir («tuss-re» i Gauldalen).
Og ikkje minst har vi mara. Marekvist eller murukvist er kanskje det mest utbreidde ordet etter heksekost. Elles finst murugrein, maraklunder, murinysta, murutopp og mange fleire. I eldre svensk har vi markvist, markvast og mareris. Maretaken i tysk og nederlandsk er brukt både om heksekostar og misteltein, som liknar kvarandre.
Mara er jo det vesenet som kunne til at folk fekk mareritt. Trua var at desse kvistane var sett på av mara sjøl, gjerne ved at ho hadde ride på treet. Det var skikk å henge marekvistar over senga til vern mot nettopp mareritt. Eller ein kunne henge dei i fjøset, enten over kvar bås, over døra eller på mønsåsen, til vern for buskapen. Somme stader tok dei også inn slike til veggpynt. Dette kunne sjølsagt vera fordi dei held seg lenge, men det kan også henge saman med gamle truer.
Alt i norrønt fanst ordet marhrísla om dette, noko som viser at trusforestillingane kring marekvisten er svært gamle.

Single Post Navigation

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: